Arend Bonen
Arend Bonen werd geboren in Nieuwleusen. Hij werkte als vertegenwoordiger bij een meelfabriek in Zwolle en woonde met zijn gezin in zijn geboorteplaats. In 1920 trouwde hij met Klaasje Schuurman, ook afkomstig uit Nieuwleusen. Samen kregen ze twee kinderen. In 1938 verhuisde het gezin naar Staphorst en vestigde zich aan de Werkhorst, een buurtschap nabij Meppel waar later een deel van een razzia plaatsvond.
In zijn werk was Arend verantwoordelijk voor klantcontacten in de regio’s Meppel, Staphorst en Nieuwleusen. Hij was vooruitstrevend en stond bekend als de eerste inwoner van Nieuwleusen met een eigen auto. Tijdens de oorlog liet hij een afkeurende houding ten opzichte van de Duitse bezetters blijken, hoewel er geen bewijs is dat hij actief betrokken was bij verzetsactiviteiten. Er gingen geruchten dat hij brood smokkelde naar kamp Westerbork, maar deze verhalen zijn nooit bevestigd.
Na zijn arrestatie stuurde Arend vanuit Kamp Amersfoort een optimistische kaart naar huis, waarin hij schreef dat hij binnen enkele dagen terug zou zijn. Vanuit Duitsland wist hij nog een bericht naar huis te sturen, maar de inhoud ervan is helaas verloren gegaan. Hij werd gedeporteerd naar het Duitse Husum, waar hij onder erbarmelijke omstandigheden anti-tankgrachten moest graven. De zware arbeid en slechte omstandigheden putten hem snel uit. Arend Bonen overleed daar op 27 november 1944, als tweede slachtoffer van de razzia. In 1959 kreeg hij een laatste rustplaats op de erebegraafplaats in Loenen.
Ondanks de zware omstandigheden behield hij zijn optimisme en probeerde hij zijn gezin gerust te stellen maar de zware omstandigheden in Husum werden hem fataal.
Klik op de foto om terug te gaan naar het overzicht