☆ Nieuwleusen
18-12-1901
🕆 Neuengamme
29-01-1945

Hendrik Waanders was een bekend figuur in de Staphorster gemeenschap. Hij groeide op in een gezin waar zijn vader, Jacob Waanders, in 1912 een café kocht en het volledig vernieuwde. In 1924 nam Hendrik het bedrijf over en trouwde hetzelfde jaar met Aaltje Muller. Het paar kreeg drie kinderen. Hendrik was niet alleen caféhouder, maar ook veehandelaar en slager. Zijn ambitie was om een hotel te openen op het kruispunt bij de Hoek. In 1933 verkocht hij het café aan de Lichtmis en kocht hij een boerderij op het beoogde terrein. Het nieuwe Hotel Waanders werd geopend op 8 april 1938.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was Hendrik fel anti-Duits. Hij weigerde lange tijd een bord met de tekst “Voor Joden verboden” in zijn hotel op te hangen, en als er NSB-ers of Duitsers in zijn café kwamen, hield zijn vrouw hem vaak in de keuken uit voorzorg. Zijn openlijke afkeer van de Duitsers en zijn betrokkenheid bij het verzet kan de reden zijn geweest van zijn arrestatie. Het hotel was strategisch gelegen en bood zicht op de invalswegen van Staphorst. Hendrik waarschuwde dorpsgenoten via de telefoon wanneer Duitse voertuigen naderden. Ook onderhield hij contact met Albert Fieten, een verzetsman uit Meppel. Vanuit kamp Amersfoort stuurde Hendrik een boodschap via een Staphorster gedetineerde die werd vrijgelaten. Hierin verzocht Hendrik zijn vrouw een “zwart varken” op te ruimen. Dit was geen dier, maar een brandweerauto vol munitie.

Tijdens zijn arrestatie was zijn moeder ernstig ziek en verward door zijn plotselinge afwezigheid. Hendrik werd naar het kamp Amersfoort overgebracht en later naar Neuengamme en vervolgens naar Husum. Ondanks de zware omstandigheden in Husum, overleefde hij daar, maar overleed kort na zijn terugkeer in Neuengamme in januari 1945, op 43-jarige leeftijd. Na de oorlog ontvingen zijn nabestaanden zijn zakhorloge.

Hendrik Waanders was een vastberaden en standvastige man die zijn principes niet verliet. Zijn betrokkenheid bij het verzet toonden zijn moed en integriteit. Een gerespecteerd figuur in de gemeenschap. Hendrik was een familiepersoon, die zijn gezin koesterde, maar ook zijn verantwoordelijkheid nam in de strijd tegen de bezetters.

Klik op de foto om terug te gaan naar het overzicht

Deutsch:
Hendrik Waanders, Hotelbesitzer in Staphorst, widersetzte sich der Besatzung und warnte Dorfbewohner vor herannahenden Deutschen. Sein Widerstand und seine Standhaftigkeit führten zu seiner Deportation; Anfang 1945 starb er kurz nach seiner Rückkehr in Neuengamme.

English:
Hendrik Waanders, a hotel owner in Staphorst, refused to comply with the occupiers and warned villagers of approaching German troops. His resistance and firm stance led to his deportation; he died in early 1945 shortly after returning to Neuengamme.