Jan Bloksma
Jan Bloksma werd geboren in een familie van slagers en groeide op in een omgeving waar hard werken centraal stond. Hij begon zijn carrière met een grossierderij in vleeswaren in Meppel, maar kreeg in 1925 de kans om een eigen slagerij te starten in Staphorst. Jan trouwde in 1918 met Antje Dozeman uit Staphorst. Samen kregen ze zeven kinderen. Het gezin werkte hecht samen in de zaak en bouwde zo aan hun toekomst.
Bloksma was een levenslustige en opgewekte man die zijn werk met enthousiasme deed. Hij had een groot netwerk van vrienden en kennissen en stond bekend om zijn uitgesproken mening. Wat anderen van hem vonden, liet hem koud. In zijn vrije tijd bezocht hij op zondagmiddag graag de voetbalclub in Meppel. Hoewel hij en zijn gezin in Meppel betrokken waren bij de Remonstrantse kerk, nam het kerkbezoek af toen ze in Staphorst gingen wonen.
Zijn afkeer van de Duitse bezetting en het nationaalsocialisme was geen geheim. Hij was fel anti-Duits en weigerde elke betrokkenheid met de NSB. Zijn uitgesproken houding bracht hem in conflict met oude bekenden, zoals de NSB-er Gerrit Meppelink, met wie hij na een heftige woordenwisseling elk contact verbrak. Bloksma’s overtuigingen maakten hem uiteindelijk tot een doelwit tijdens de bezetting.
In het kamp behield hij, ondanks de erbarmelijke omstandigheden, zijn opgewekte aard. Hij probeerde zijn medegevangenen moed in te spreken en had altijd een grapje klaar. Samen met Hendrik Waanders, een lotgenoot met een vergelijkbare positieve instelling, bezocht hij zieke medegevangenen in de ziekenbarak om hen te steunen. Helaas werden beiden uiteindelijk zelf opgenomen in de barak en overleden daar. Jan Bloksma stierf in februari 1944 op 49-jarige leeftijd.
Een van de weinige brieven die hij vanuit het kamp naar zijn familie schreef, schetste een optimistisch beeld van zijn situatie. Hoewel het bedoeld was om hoop te geven, stond het in schril contrast met de werkelijkheid: Waanders was al in januari overleden, en ook Bloksma was ernstig verzwakt tegen het einde van zijn leven.
Zijn kracht en overtuigingen bleven hem kenmerken tot zijn tragische dood, waarbij hij een bron van steun was voor zijn medegevangenen.
Klik op de foto om terug te gaan naar het overzicht
Deutsch:
Jan Bloksma war ein lebenslustiger Mann, der sich vehement gegen die deutsche Besatzung stellte und in einem Konzentrationslager seine positive Einstellung trotz widriger Umstände bewahrte. Er starb 1944 im Alter von 49 Jahren, nachdem er gemeinsam mit anderen Häftlingen Kranke im Lager unterstützt hatte.
English:
Jan Bloksma was a cheerful man who strongly opposed the German occupation and maintained his positive attitude despite harsh conditions in a concentration camp. He died in 1944 at the age of 49 after helping fellow prisoners who were ill in the camp.