Jan Massier
Jan Massier werd geboren in Meppel. Hij was een ondernemend man die samen met zijn vader een bouwmaterialenhandel en expeditiebedrijf runde. Jan stond bekend als een harde werker, een sterke onderhandelaar en iemand die eerlijk was tegenover klanten en leveranciers. Hij trouwde met Reinsk (Renske) Gatsonides, met wie hij vijf kinderen kreeg.
De Duitse bezetting bracht grote tegenslagen voor Jan. Zijn bedrijf kwam stil te liggen en werd door de bezetter leeggehaald tegen een minimale vergoeding. Jan bleef echter niet bij de pakken neerzitten en volgde een makelaarsopleiding, behaalde zijn diploma, maar weigerde de verplichte eed op de Duitse regering af te leggen. Hierdoor werd hij niet beëdigd en bleef zijn diploma ongebruikt in de kast liggen.
Jan moest niets hebben van het nationaalsocialisme en was voor de oorlog betrokken bij de Anti-Revolutionaire Partij (ARP). Hoewel er geen duidelijke bewijzen zijn van verzetsactiviteiten, stond zijn naam op een lijst van illegale werkers die tijdens een proces tegen Meppelink werd opgesteld. Wat zijn vermeende verzetsrol was, blijft onduidelijk.
Tijdens de razzia werd Jan gearresteerd en via Neuengamme naar het kamp Husum gebracht. Hoewel hij Husum overleefde, werd hij teruggebracht naar Neuengamme en later mogelijk naar andere buitenkampen. In deze periode verbleef hij enige tijd in de ziekenbarak, zoals blijkt uit een brief van een medegevangene die zijn familie informeerde. Na de bevrijding door de Engelsen, op een moment dat Jan zwaar verzwakt was en slechts 35 kg woog, schreef hij zijn naam op een briefje dat zijn familie bereikte als teken dat hij nog leefde.
Helaas keerde Jan nooit terug naar huis. Volgens getuigen stierf hij kort na de bevrijding door een ongeluk tijdens het halen van water, waarbij hij viel en bewusteloos raakte. Het is onduidelijk waar en wanneer hij precies overleed of waar hij werd begraven. Zijn overlijden wordt vermoed rond 31 mei 1945, toen hij 34 jaar oud was.
In 1966 ontving zijn familie onverwacht een brief van de Franse ambassade, waarin werd gemeld dat eigendommen van “Jean Massier” waren gevonden. Na verificatie bleek het om persoonlijke bezittingen van Jan te gaan, waaronder een vulpen, vulpotlood, gouden manchetknoop en zijn trouwring. Deze werden aan de familie teruggegeven, wat een klein stukje afsluiting in een verder onopgehelderde tragedie inhoudt.
Jan was principieel, weigerde compromissen te sluiten met het naziregime en stelde zijn waarden boven persoonlijke winst. Zijn zorgzaamheid bleek uit zijn acties in gevangenschap, waar hij anderen hielp ondanks zijn eigen zwakte. Zijn leven eindigde tragisch en bleef lang omgeven door onzekerheid.
Klik op de foto om terug te gaan naar het overzicht
Deutsch:
Jan Massier war ein entschlossener Mann, der sich trotz der Besetzung und persönlichen Tragödien nie von seinem Kurs abbringen ließ. Nach seiner Befreiung starb er jedoch tragisch unter unklaren Umständen, und sein Tod blieb lange von Unsicherheit umgeben.
English:
Jan Massier was a determined man who, despite the occupation and personal tragedies, never wavered from his course. However, after his liberation, he tragically died under unclear circumstances, and his death remained surrounded by uncertainty for a long time.