Pieter Aartsen
Pieter Aartsen werd geboren in Barneveld, waar zijn vader een aannemersbedrijf had. Hij zou dit samen met zijn broer voortzetten maar Pieter voelde weinig voor het bedrijf en zocht een andere carrière. Hij vond een baan bij de douane. In 1922 trouwde hij met Hendrika (Riek) Roelofsen en het gezin vestigde zich in Meppel, waar Pieter ging werken bij het belastingkantoor. Het echtpaar kreeg vijf kinderen, waarvan de oudste, een driejarig meisje, in 1927 overleed aan tuberculose. Hun vierde kind, Hendrika Alida (Riekje), was verstandelijk gehandicapt en vereiste veel zorg. Daarnaast was mevrouw Aartsen zelf lichamelijk en geestelijk kwetsbaar, waardoor ze soms moest ontsnappen aan het drukke gezinsleven om haar gezondheid te sparen.
Uit brieven blijkt dat Pieter Aartsen zich fel verzette tegen de Duitse bezetting. Hij verborg zijn afkeer van de Duitsers niet en uitte zijn mening ook buiten huis. In 1943 ontving hij bericht dat zijn huis gevorderd kon worden voor de huisvesting van Duitse vrouwen, maar hij weigerde mee te werken en schreef een brief naar de burgemeester waarin hij zijn verzet krachtig aanduidde. Zijn verzet tegen het nationaalsocialisme was voor hem een principiële zaak. Tijdens een lezing voor de mannenvereniging binnen zijn kerkverband legde hij uit hoe een christen zich tegenover de nieuwe orde zou moeten verhouden.
Pieter Aartsen was actief in het verzet. Sinds 1942 was hij lid van de Ordedienst (OD), verleende bijstand aan onderduikers, verspreidde valse papieren, zorgde voor illegale bladen en hielp bij de distributie van bonkaarten. Zijn verzetswerk bleef niet onopgemerkt. Aartsen werd gewaarschuwd dat hij op een lijst van verdachte personen stond en dat hij voorzichtiger moest zijn. Desondanks bleef hij zich inzetten.
Tijdens zijn transport naar het kamp Amersfoort verstuurde Pieter een ansichtkaart naar zijn gezin, met de woorden “Gode bevolen”, waarmee hij zijn diepste zorgen over zijn gezin en vooral over zijn vrouw, die een zwakke gezondheid had, uitdrukte. Het is niet precies bekend wat hij heeft doorgemaakt in de kampen, maar hij werd uiteindelijk overgebracht naar Hamburg-Fuhlsbüttel, een van de zwaarste buitenkampen. Daar stierf hij op 10 december 1944, slechts 50 jaar oud.
Pieter Aartsen was een man van principes, die zich verzette tegen de onmenselijkheid van de oorlog en de bezetting, zelfs ten koste van zijn eigen leven.
Klik op de foto om terug te gaan naar het overzicht
Deutsch:
Pieter Aartsen war ein Mann der Prinzipien, der sich gegen die Unmenschlichkeit des Krieges und der Besatzung auflehnte, selbst auf Kosten seines eigenen Lebens. Er starb am 10. Dezember 1944 im Konzentrationslager Hamburg-Fuhlsbüttel, im Alter von nur 50 Jahren.
English:
Pieter Aartsen was a man of principles who resisted the inhumanity of the war and occupation, even at the cost of his own life. He died on December 10, 1944, at the Hamburg-Fuhlsbüttel concentration camp, at the age of just 50.